matteusskolbibliotek.blogg.se

Exempel på nya bra böcker!

Kategori: Allmänt

Nu när terminen har dragit igång är det kul med lite nytt i hyllan! Jag ska ge exempel på några av de nya böckerna som kommit in under augusti månad.


Hcf (ca 6-9 år)

 
Leonora och glasplaneten av Helen Johansson är en bra science-fictionbok för yngre, och passar utmärkt som högläsningsbok. Den handlar om Leonora, som precis fyllt år. I födelsedagspresent har hon fått en "nybörjar-rymd-raket", som hon bara måååste prova så snart som möjligt. Hon åker vilse, eftersom hon egentligen inte riktigt lärt sig hur man åker än, och hamnar på en glasplanet där hon blir tillfångatagen av rymdpirater! Hennes lilla hjälpare Bobo har dessutom slocknat, då den lilla robotens batteri inte kan laddas mer. Nu måste leonora försöka klara sig själv ur knipan.

Hund på plan av Jennifer Wegerup är den andra bokcen om Charlotte Rohlin och hennes väg mot serieseger. I den här boken drar hon på sig en skada på grund av att hon krockar med en lös hund på plan. Hon får en knäskada som hon måste bearbeta, och hon är orolig för att inte kunna vara med i finalen. Liksom alla böcker från Olika förlag är Hund på plan ett bra exempel på en bok där olikheter vävs in bra i historien. Historien kommer först, det är inga pekpinnar. Tränaren är till exempel rullstolsburen, men det är inget som det fokuseras på. Bra lättläst bok.

Bara för dig på lågstadiet, 12 berättelser.
"Maya önskar sig en hund mest i hela världen. Dagim vill absolut inte gå på fritids på sommarlovet. Martin råkar gå in i fel omklädningsrum i simhallen. Och Fjodor tycker att högläsning inför klassen är det värsta som finns ...

I den här antologin har vi samlat 12 texter och serier om livet på lågstadiet. 11 välkända författare och illustratörer har fått ge sin bild av hur det är att vara stor, men samtidigt ganska liten. Det handlar om skolan, om familjen, om kompisarna man har eller inte har och om en massa annat. Det är roligt och sorgligt och spännande och pirrigt. Precis som livet på lågstadiet.

Medverkar gör Emma Adbåge, Lisa Bjärbo, Pelle Forshed, Kristan Hallberg, Amanda Hellberg, Jenny Jägerfeld, Janina Kastevik, Mårten Melin, Siri Spont, Lena Sjöberg och Johan Unenge." (Rabén&Sjögren).
 
Guldskatten av Suzanne Mortensen är en lättläst bok (VERSALER) om detektiverna Tim och Tove. En dag när de är ute och leker med sin hund, så hittar hunden en påse med en massa guldklockor och annat värdefullt i. Var kommer den ifrån?

Halloweenfesten av Anna Hansson är den andra boken om Monsterhotellet. Också denna är lättläst. På hotellet i Lappland jobbar varulvar och monster sida vid sida. Det är alltid mycket att göra på ett hotell, eftersom det alltid kommer nya gäster. Men den här festen har det kommit några konstiga gäster. Kan det vara människor?
 


Hcg (ca 9-12 år)

 
Tom Gates, allt är underbart (typ) av Liz Pichon är tredje boken om Tom Gates och en värdig ersättare av Dagbok för alla mina fans-böckerna.

"I den här, tredje men fristående, boken är Tom tillbaka i skolan efter sommaren vilket faktiskt inte bara är negativt. För snart är det Toms födelsedag, och hans hemska storasyster Delia kommer missa den! Hurra! Å andra sidan hotar en mörk fara: farmor Mavis vill baka födelsedagstårtan … Men snart kommer den bästa nyheten av alla – Toms band Dogzombies ska spela – för hela skolan! YEAH!! Hur kan terminen bli annat än fantastisk?" (Barnensbokklubb)
 
Hannas höstbok av Maria Oskarsson är en bok om vänskap. Hur är det egentligen att vara tre i en grupp, och hur är det om två av dessa har varit bästisar sedan barnsben? Med humor och mycket bra tankegångar har Maria Oskarsson skrivit en fin bok om vänskap. En bok som man kan känna igen sig i.
 
Staden under berget av Susanne Trydal är en av de bättre fantasyböcker, för just denna ålder, som jag har läst. I prologen får man som läsare veta att något bytts ut mot ett människobarn. Det handlar alltså om någon slags bortbyting. Jag fann en väldigt bar sammanfattning här:
 
"Tänk om du en dag fick veta att hela ditt liv varit en lögn, att du egentligen tillhör en annan värld. En värld där det finns troll, vittror och magiska väsen. Det är precis vad som händer i detta spännande äventyr, som tar ett nytt grepp på vad som gömmer sig i svenska skogar och berg. Här blandas myten om bortbytingar med urban fantasy.

I Hallahem, en hemlig stad belägen djupt under ett berg, lever tolvåriga Torun som tillhör Vitterfolket. En dag råkar Torun och hennes bästa vän Auda höra något som inte var ämnat för deras öron. Hallahem hotas av människorna, men någonstans finns en flicka som kan hjälpa dem att rädda staden. Men vem är hon, och varför är hon så viktig?

Tilda lever i människornas värld, men känner sig annorlunda. När ödet för henne samman med Torun ställs de tillsammans inför svåra prövningar, och snart vilar hela Hallahems framtid på deras axlar. Ju mer de får veta om varandra och sitt ursprung, desto mer blir de varse om att sanningar kan göra mer ont än lögner." (https://www.youtube.com/channel/UCTWwKJI5BUhK3niFOtbrumg)
 
Bara för dig på mellanstadiet, 12 berättelser.
"Någon bär på en fruktansvärd hemlighet. Någon annan är den enda som är normal i sin familj. Någon är ny i klassen och någon kan inte tänka utan sin hatt.

En samling berättelser om livet på mellanstadiet. Ett tiotal välkända författare har fått i uppdrag att skriva sin berättelse om hur det är att vara liten men ändå ganska stor. Det handlar om skolan, om familjen, om kompisarna man har eller inte har och om en massa annat. Det är roligt, spännande, pirrigt, läskigt och sorgligt. Precis som livet på mellanstadiet.

Medverkar gör Katarina von Bredow, Oscar Danielsson, Niklas Frykholm, Cilla Jackert, Pamela Jaskoviak, Osmond Karim, Kerstin Lundberg Hahn, Cilla Naumann, Kristina Ohlsson, Johan Theorin, David Wiberg och Rebecka Åhlund." (Rabén&Sjögren).



Faktaböcker

Nu har en bollsportshylla satts upp!

 
 
 
 
Ungdomsböcker
 
 
April, April av Mattias Edvardsson är ett bra alternativ för dem som gillar John Greens böcker. En kille som är självmordsbenägen hamnar på ett behandlingshem. Där träffar han April, och allt förändras.
 
2041 av Pelle Sunvisson är en svensk dystopi-roman. Året är 2041 och de tendenser som finns idag (om att vi alltid måste uppkopplade och har svårt att koppla av) förstärks betydligt! år 2041 får man inaktivitetsstöd om man inte är stimulerad på något vis. Sunvisson drar det till sin spets, på ett ibland lite krångligt vis. Språket skulle kunna vara mer flytande, men för de som är fast i dystopiträsket är den här läsvärd och ger utrum för eftertanke.
 
Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockhart är en förklädd feministroman. Miljön är ansedd amerikansk internatskola. Frankie har under sommaren fått mer av, ja allt. Detta gör att killen, Matthew, som hon trånat efter så länge faktiskt lägger märke till henne. Hon hamnar i det coola gänget. Eftersom internatet är väl ansett är det också gammalt, med gamla seder. Matthew är med i ett hemligt sällskap där inga tjejer har tillträde. Ju mer hon umgås med honom ju mer känner hon sig som att hon bara är en tjej. Av en händelse hittar Frankie det hemliga sällskapets anteckningsbok (från typ 50-talet och framåt), och väljer att ta saker i egna händer.
 
Se dig inte om av Anne Cassidy. Detta är den andra fristående boken om Kate. Men Kate har ju inte alltid  hetat Kate. Hon hette en gång Jennifer och hon har även hetat Alice. Ingen vet detta. När Jennifer var 12 år slog hon ihjäl sin bästa kompis med ett basebollträ. Nu försöker hon hantera detta, och leva normalt.
Kommentera inlägget här: