matteusskolbibliotek.blogg.se

Skorstensjul av Mårten Sandén och tips på hårda julklappar

Kategori: Allmänt

Mårten Sanden skriver och Lina Bodén målar upp en stämningsfull julsaga.
 
'Tre barn anländer till centralstationen i Stockholm. Där möter de en gammal uteliggare och Issa (som är så duktig på allt) hjälper honom att få pengar genom att spela fint på farbrorns fiol. Ganska snart får barhemsbarnen kontakt av en liten figur som kallas Lille Haj. Lille Haj är ett skorstensbarn och berättar att Stella, Issa och Mago är rätt personer att hjälpa denna farbror att minnas vem han är. Men det är bråttom, han måste minnas innan julafton! Till hjälp har dem de andra skorstensbarnen, som bor på taken runt om i Stockholm. Ingen av dem har några föräldarr, men de har varandra.
 
Det är en vacker äventyrshistoria med fina bilder över Stockholm. Här och där finns en intertextualitet som jag tror kan roa både liten och stor. Ett av skorstensbarnen har till exempel fått ett litet hus på ett tak av någon som hette Karlsson, och han kunde tydligen flyga också!
 
Passar som högläsning för 6-10 åringar.
 
 
 
 
Hårda julklappar!
 
 
För de som ännu inte kan läsa själva finns många bra bilderböcker.
Några är:

 
Tio vilda hästar till toppen (2015) av Grethe Rottböll och Lisen Adbåge är den tredje boken om de färglada hästarna. Nu ska de försöka ta sig till toppen av ett berg och alla har såklart sina egna trix. Vissa åker luftballong medan andra rider på kamel eller klättrar. Det är en härligt rolig och fartfylld berättelse på rim.
 
 
 
 
 
Hoppfull (2015) av Viveca Nordlander och Monika Nyström.
Den här historien är baserad på en sann historia om en familj med ett barn, en sjuk pappa och en ledsen mamma. Pappan är sjuk och blir inte bättre. När pappan dör blir allt så annorlunda. Mamma har svårt att le och det känns ensamt. Men hopp och glädje finns alltid, ibland i formen av en groda. Passar kanske för dem som förlorat någon vid juletider.
 
 
 
 
 
Hermelin deckarmusen (2014) av Mini Grey är ingen ny bok för i år, men så bra att man bara måste ha den!
 
Hermelin bor i ett hyrehus och är en riktig deckarmus. På anslagstavlan till huset förstår den lilla musen att det är väldigt många som tappat bort saker (bilderna i boken ger ledtrådar). Han bestämmer sig därför att hjälpa människorna i huset att hitta sakerna som de tappat. Med hjälp av bilderna kan man som sagt själv ana vart sakerna har tagit vägen och hur. Passar för lite äldre barn.

 
 
 
För barn som precis lärt sig att läsa, och som vill ha lite lagom spänning, är böckerna om mystiska skolan perfekt! Jag har tipsat om till exempel Spökhunden i ett tidigare inlägg för Halloweenläsning, men det finns andra också som Svarta madam och Anden i glaset. Alla är skrivna av Katarina Genar, som även skrivit den småkusliga kapitelboken Röda spår.
 
 
 
 
Lite extra lättläst är böckerna i versaler om den magiska djuraffären av Lin Hallberg.
Lin Hallberg har skrivit de populära böckerna om hästen Sigge, men i böckerna om den magiska djuraffären handlar det om olika djur och magi! Med Jonna Björnstjernas illustrationer blir det även en fantastisk bildupplevelse.
 
 
 
Nedan kommer exempel för de som inte behöver träna på att läsa (för åk 2-9).
 
not. att De sju brödernas skatt (2015) (del 7 om Halvdan viking) av Martin Widmark finns ute!
 
 
Häxboken och Häxboken 2, den svarta häxan (2015) av Jan Kjær. Lättläst och mangainspirerad!
 
Böckerna handlar om en tjej som heter Mia. Mia har gåvan och måste lära sig om magi. Det finns svarta och vita häxor och hon måste bestämma sig för hur hon vill använda magin. Det är ganska svårt att använda magin på rätt sätt om det finns dumma människor i närheten. Speciellt om de tar ett fint armband som man fått av en snäll farmor som precis dött. Från 8 år.
 
 
 
 
Mördarkattens återkomst av Anne Fine och Emma Göthner
Den hemska katten är tillbaka och lika ovänlig och cynisk som vanligt. Nu ska han ha kattvakt och det vill han INTE! Prästen som ska vakta honom får det inte lätt... Från 7 år
 
 
 
 
Hund på plan av Jennifer Wegerup handlar om fotboll, men också om hur jobbigt det kan vara att vilja mycket och kanske vara skadad. Det är en riktigt bra bok för alla fotbollsintresserade i åldern 7-9.
 
 
 
Mysteriet på Hester Hill (2015) av Kristina Ohlsson
 
Till de barn som älskade Glasbarnen, Silverpojken och Stenänglar kommer ett helt nytt äventyr av mysrysförfattaren Kristina Ohlsson.
 
Tvillingarna Meg och Franks pappa och mamma ska kanske skiljas. De båda syskonen tycker att det är jobbigt. Föräldrarna skickar iväg dem till deras farbror och hans kille för att de själva ska kunna ordna upp saker och ting. Barnens farbror bor i ett gigantiskt hus som heter Hester Hill. Här börjar mystiska saker att hända. Det hörs steg och skrik på övervåningen, även fast ingen är där. Och vad är det egentligen för brev som väntat på Meg i typ hundra år!?
Spännande läsning från 8- 11 år.
 
 
 
Mandelhjärtat (2015) av Kerstin  Lundberg Hahn
 
En fristående fortsättning på den omåttligt roliga och populära Lyckokakan. Oskar är tillsammans med Bie, men varför umgås hon så mycket med Oskars bäste vän Hugo? Och varför kan inte Oskar få ett husdjur (helst en hund) han är ju superbra på att passa andras hundar! Kärleks- och husdjursbekymmer för 9-11 åringen.
 
 
 

Stjärnstenen av Jo Salmson

Del ett i serien Drakarnas öde. I samma värld som Tam blivit drakryttare har Nea också en gåva. Neas mamma var en av Demars berömda drakriddare men hon förälskade sig i Belon, stjärntolkaren, och tvingades lämna sin familj och överge sin gröna drake Smaragd. Hon och Belon fick bara några få lyckliga år tillsammans. Nea var inte mer än nyfödd när hennes pappa Belon dödades i kriget mot häxmästaren. Sedan dess har mäster Fenel varit stadens enda stjärntolkare. Nu står Nea inför sitt stora prov - om hon också visar sig ha Gåvan blir hon stjärntolkarens lärling.
Men det hon ser i stenens skuggmönster förändrar hennes liv för alltid. När Nea har sitt prov och ser in i stjärnstenen så ser hon häxmästaren. Men han är ju död? Stjärntrollkarlen kallar hennes gåva för en förbannelse och hon blir utstött i samhället där hon bor. Hur ligger det egentligen till? Är det fel på Nea, eller är det något annat som är i görningen? För dem som läste Tam, men som behöver mer text och mer av Tams värld! Från 9 år.
 
 
 
 

Fripassageraren av Christina Whaldén är något så ovanligt som ett svenskt steampunk-äventyr. Wahldén skriver om lite tyngre saker i många av hennes ungdomsböcker. Men i denna berättelse finns en bisarr lite lustig ton som får en att dra på smilbanden samtidigt som den upplyser läsaren om diverse aerodynamiska lagar och dåtidens normer. Och vem visste att hamburgaren uppfanns på ett luftskepp till Indien, till exempel, eller att usb-minnet först utvecklades till skrivmaskinen?

Själva historien börjar i det koloniala England. Där bor kvinnokampskämpen Nell och hennes uppfinningstokiga bror Nick tillsammans med deras far, i något som måste kallas de rikare klassernas boning. De har bland annat ett bibliotek, en trädgårdsmästare, en kokerska och personliga betjänter. Fadern har blivit rik på att tillverka fina och prima bomulls- och ylletyger, och både Nick och Nell är bortskämda, vilket tydligt syns när de ger sig ut på det kommande äventyret. Resan börjar efter att deras far hastigt går bort. Polisen säger att det är mord och de huvudmisstänkta barnen ger sig iväg till Afrika efter att ha fått tag på ett hemligt meddelande från deras avlidne far. Tydligen lever deras mor och är bosatt någonstans i Nairobi. På vägen till Afrika möter de många intressanta och finurliga figurer, och de vet att de är förföljda av någon. Detta är upptakten till en spännande resa där dåtidens kvinnokamp går hand i hand med uppfinnarlustan som kom att bli industrialismens startskott. Ett måste för historie- och äventyrsfantasten!
Från ca 11 -15 år.
 
 
 
Hälsningar från havets botten av Christina Lindström
Hälsningar från havets botten handlar om Fille och hans första år på musiklinjen. Vid uppropet märker han att Hanna, tjejen han var kär i när han var yngre är på uppropet. Fille vill som alla andra på ett första upprop i aulan bete sig så vanligt som möjligt. Men han börjar hicka, högt. Detta gör att allas ansikten snart vänder sig mot honom. Bra första intryck liksom.
Denna berättelse handlar inte bara om Fille och Hannas kärlek utan om familjeproblem, att repa med kompisarna i bandet och livet i skolan. Fille är en kille som har roliga tankar och iakttagelser och vänskapen mellan honom och hans kompisar är fin att följa. Likaså är det roligt att följa honom när han är med familjen (hans slappa pappa och strikta farmor).
Passar för elever på högstadiet.
 
 
 
Kommentera inlägget här: