matteusskolbibliotek.blogg.se

Läslust och bra lättlästa ungdomsböcker.

Kategori: Allmänt

 
 
Om du är elev och endast vill ha tips på bra och mer lättlästa ungdomsböcker, hoppa ner till slutet av inlägget!
Ibland är det svårt att få ungdomar att läsa. Särskilt om det är något som "måste läsas". Vissa säger att de inte tycker om att läsa och andra ser det som ett nödvändigt ont. Vid vissa tillfällen vet både lärare och bibliotekarie att just läsningen kanske inte är rolig just på grund av att läsningen i sig är ett hinder. Där en del kan sluka en bok på 300 sidor i ett nafs har en annan svårt att få allt att hänga samman. Kanske måste också samma mening läsas om, gång på gång. Detta kan bli ett problem i skolan, där läsförståelse är viktig för att kunna förse elever med den information de behöver.
 
För att nå ut till dem som ännu inte upptäckt den lustfyllda läsningen behövs en så kallad ingångsbok/tröskelbok. En bok som öppnar upp intresset hos de som alltid läser samma sorts böcker, eller inga alls. Det finns gott om lättlästa böcker. Men det är inte många som är bra. Ofta har de en ganska odynamisk historia, korta meningar och taffligt innehåll. Jag kommer att presentera några som jag anser att man kan använda sig av, men lite längre fram. Först tänkte jag ge exempel och tips på hur man kan få elever som inte vill läsa att läsa. Många av er har säkert redan bra idéer kring detta, men ibland är det bra att få nya.

* Arbeta med teman. Be skolbibliotekarien plocka fram böcker med ett särskilt tema i olika svårighetsgrad. Och be om ett bokprat där alla böcker presenteras.

* Välj rätt sorts bok till rätt person. Vissa som har problem att fokusera och koncentrera sig på läsningen kan låna ljudböcker. Har de en läsnedsättning kan de bli talbokslåntagare.
 
* Berätta hur du gör när du väljer en bok. Hur är titeln? Känner du igen författaren? Vad står på baksidan? Hur ser framsidan ut? etc. Låt sedan eleverna göra detsamma men poängtera att de inte ska läsa dem, bara välja. När de valt en bok ska de berätta för övriga klasskamrater varför de valt just den. På detta sätt tvingas ingen till någonting och eleverna kan tipsa varandra om böcker på ett annorlunda sätt. Idén kommer från en kollega och hon sa att det oftast brukar leda till att alla böcker som pesenteras lånas ut.
 
* Att läsa högt är också en företeelse som kanske glöms bort när eleverna lämnar lågstadiet och mellanstadiet. Men i och med att läraren läser högt kan en bok med svårare innehåll väljas, eftersom läraren är med och förklarar vad som händer. Svåra ord kan förklaras och uttalas på rätt sätt, samtidigt som eleven hela tiden måste bearbeta informationen
 
* Använd inte endast ungdomsböcker. Låt eleverna välja en bilderbok. Vad är annorlunda? Hur samarbetar bild och text? Gå sedan till nästa steg: kapitelböcker, mellanåldersböcker och slutligen ungdomsböcker. Denna stegring kan ge spännande diskussioner.
 
* Väck intresse för boken redan innan. Visa en sekvens ur serien Lost innan Flugornas herre läses, eller låt skolbibliotekarien hålla ett bokprat.
 
* Ge eleverna i uppdrag att hitta en bok de ALDRIG skulle ha valt själv. Säg inte att de ska läsa den, bara att de har i uppgift att berätta om varför boken verkar ointressant. Utmana sedan en av klasskompisarna att läsa boken. Denne ska sedan hitta saker i boken som ska övertyga den negativt inställde om att boken faktiskt är bra. Det blir både en slags tävling och ger eleverna en chans att utöva sin retoriska förmåga. Sedan kan det ju vara intressant att fråga om boken verkligen var bra, på riktigt. Kul och lärorikt.
 
* Ta upp din egen läsning i samtal med elever. "Den situationen är ganska lik den här boken av Scott Westerfeld", till exempel.
 
* Låt eleverna rösta fram böcker de vill läsa. Rösta.
 
 
 
Nu kommer tips på intressanta lättlästa böcker:
 
 
 
 
 
* Jag kallas Jon av Malorie Blackman (2015)
 
En kille ligger på ett sjukhus, han sövs ner ganska ofta. När han vaknar saknar han ofta en kroppsdel. Han undrar såklart vad han gjort för att förtjäna detta. Dessutom verkar ingen på sjukhuset bry sig om honom. Blickar av hat möter honom ideligen. Både doktorer och sköterskor säger att hans lemmar är kvar, både ben och armar. Han inbillar sig bara säger de. De kallar honom för Joe, fast han vet att han heter Jon.

"Sluta kalla mig det", ropade jag. "Jag heter Jonathan. JONATHAN. Jag fattar nog vad ni håller på med. Ni drogar mig tills jag inte vet vad som händer, och sen skär ni bort bitar av mig, en i taget." Tårar strömmade ur mina ögon. Snor rann ur min näsa. Och jag kunde inte torka bort något av det. (s. 40).
 
 

* Färglös av Chris Wooding (2014)   (vann bokjuryns kategori i bästa ungdomsbok)
 
Jed och hans gäng hatar färglösa. de misshandlar och mobbar dem. En dag misshandlar de en färglös pojke ganska svårt. En färglös är en person som injicerats med ett serum som gör att man som död åter blir till liv. men det fungerar endast om personen dött nyligen. Som färglös behöver man inte längre andas, äta eller sova och hår, hud och ögon har blekts. Personligheten är dock densamma som innan. Det är enda som faktiskt ändras är utseendet. Problemet är att de färglösa är hatade bland de levande. Det är bara vissa som har anlag för att bli färglösa. Jed har det, men han skulle aldrig välja att bli det om han kunde. Livet är dock fullt av överraskningar...

 
Elias bok av Magnus Nordin (2013) första delen i serien om Varelserna
 
Detta är en annorlunda bok. Det är en sorts bildroman, där bilderna förhöjer och kompletterar texten. Lite som en bilderbok. Men denna bok är till skillnad från Pettson och Findus hemsk, och riktigt läskig.
Två syskon är fångade på Gotland, där ett virus har brytit ut. De har bara varandra. Om natten kommer de som smittats. De vill ha kött. Elias och Emmas kött. Men finns det fler som inte smittats där ute, och hur ska de överleva? Gotland är ju en ö. De hör ett rykte om en båt och bestämmer sig för att de ska nå dit. På vägen möter de några levande som har bil. Båda får dock inte plats. Elias bestämmer att Emma ska med i bilen. Själv ska han rida. Ensam.
 
 
Kommentera inlägget här: