matteusskolbibliotek.blogg.se

Medel för kompetensutveckling inom HBTQ, värdegrund och normer.

Kategori: Allmänt

Skolbiblioteket har fått bidrag till att köpa in litteratur för kompetensutveckling inom HBTQ, värdegrunds- och normkristiska frågor! Superkul!
Jag kommer så småningom intervjuas för ett reportage som vill lyfta skolor som är med i litteratursatsningen kring dessa frågor. Intervjun kommer att finnas på pedagog Stockholm.

Eftersom jag vill involvera lärarna på skolan har jag bett dem komma med inputs på vad de skulle kunna använda i undervisningen, och på vad de vill prata om.
 
Idag fick jag ett boktips av en lärare rörande just värdegrunder. Det är en bok med övningar, för de lite yngre barnen. Boken heter Leka tillsammans : 117 enkla värdegrundsövningar och är skriven av Charles A. Smith

Läskiga tips

Kategori: Allmänt

Nu när allhelgona och halloween närmar sig, kan man istället för att köpa en massa pumpor, som är omöjliga att få snygga och läskiga, istället låna en läskig bok. Jag tänkte ge några tips på vad man kan låna. Några passar bra för högläsning och några kan man läsa själv, om man vågar...
 
För den yngre finns en småmys-läskig bok som heter Spökhunden, av Katarina Genar. Den ingår i en lättläst serie som heter Mystiska skolan. På skolan finns förutom en spökande gammal rektor en massa annat mystiskt. En dag får Greta och hennes vänner veta att det finns en spökhund på skolan. Det är därför de hört krafsande ljud.
 Ännu en lättläst bok i samma genre är Hjälp! ett spökhus!
Jo Salmsons Hjälp! - böcker är bra för den som gillar skola, kompisar och spännande böcker. Den här gången ska klassen åka på utlfykt till ett spökhus! Men finns spöken på riktigt? Vad är det som låter så läskigt? Och varför är det så kallt helt plötsligt?
 
 
 
Här kommer en lite läskigare bok i serien Lätt och läskigt. Boken heter kort och gott Varuhuset, och är skriven av Petrus Dahlin.
Ester är på varuhuset och har sett en jättefin klänning som hon bara MÅSTE prova. Inne i provhytten hör hon snart att varuhuset stänger. Men Ester får inte av sig kläningen! Det slutar med att Ester blir inlåst på varuhuset. Till en början tycker hon att det är lite läskigt, men snart hittar hon leksaksbutiken. Hon har det ganska bra tills någon rör vid hennes axel. Ester tror att det är vakten som ska hämta henne, men det är en skyltdocka. Det kommer fler och fler och de håller fast henne. Nästa dag syns en ny skyltdocka i fönstret, som ser precis ut som Ester...
 
 
 
Den stora spökboken är en fantastiskt rikt illustrerad bok om häxor, vampyrer och en massa annat rysligt. Passar bäst för högläsning från 6 år.
 
 
 
 
Den öde graven och andra spökhistorier av Dan Höjer

 
 
- Hej, hördes plötsligt en röst bredvid henne.
Anna ryckte till. Flickan som var i hennes ålder hade en vit sommarklänning på sig. Anna tyckte att det såg lite kyligt ut eftersom det var mitt i september och ganska kallt så här på kvällen. Flickan såg dessutom ganska blek ut. Nästan som om hon var sjuk.
-Hej, sa Anna. Vem är du?
-Jag heter Anna, sa flickan.
 
Jag vill inte avslöja för mycket, men den döda flickan Anna (i vit sommarklänning) vill gärna ha någon att leka med. Hon vill att de går hem till henne (se bilden nedan av Jonna Björnstjerna). Från 8 år.
 
 
 
Lena Arro är en författare värdig att ta upp i läskiga sammanhang. Hon skriver ofta kusliga spökhistorier, som Döden i pizzan och andra skräckhistorier. Men nu tänkte jag tipsa om en av hennes fölejtång-böcker. De går alla att läsa fristående. Den inmurade munken passar för orädda 8-10 -åringar. När Mirjas och Maries skola svämmar över måste de gå i Klosterskolan ett tag. Skolan är byggd ovanpå ett gammalt kloster och det sägs att en munk blev inmurad i väggen och att döda munkar spökar i matsalen. Det var ett bra tag sedan detta hände, men när Marie och Mirja kommer till skolan verkar det som om det börjar spöka igen...
 
 
 
 
Rysare om natten : Tio berättelser  är en samling skräckisar av kända författare som Petter Lidbeck, magnus Nordin, Dan Höjer, Maria Gripe och Katarina Ros bl.a.

Passar utmärkt till högläsning. Varje kapitel är en historia. För orädda 8-åringar och uppåt.
 
 
 

Spökhistorier från det svarta skeppet av Chris Priestley

Det gamla värdshuset som ligger högt uppe på en klippa är nästintill övergivet av byns mäniskor.

Ethan och Cathy bor där med sina föräldrar. Men en natt då det stormar och regnar knackar det plötsligt på, när de är ensamma hemma. Det är en frusen och blöt sjöman som stiger in. Cathy och Ethan sitter och läser spökhistorier framför brasan. Sjömannen säger att han också kan några riktiga rysare, och det kan han.

Passar för 9-12 -åringar.

 
 
Det skvallrande hjärtat och andra skräcknoveller av E. A. Poe
 
I denna samling finns många av de bästa skräckhistorierna av Poe, bland annat Den svarta katten.
 
 
 
 
 
Inmurade av Lena Ollmark är den första delen i serie om firnbarnen.
Firnby är ett mindre samhälle, där det inte händer mycket. Men detta blir det snart ändring på. Allt börjar med att några byggnadsarbetare börjar renovera den gamla skolan. Bakom en tegelvägg i källaren upptäcker de ett bortglömt lönnrum. Det är inrett som ett gammalt klassrum och på bänkarna ligger skolböckerna fortfarande uppslagna, som om en skolklass bara rest sig upp och gått därifrån i all hast. Men varför är rummet igenmurat? Byggnadsarbetarna blir obehagliga till mods och bestämmer sig för att inte berätta för någon vad de hittat. Hastigt river de ut möblerna och påbörjar renoveringen. Vad de inte anar är att deras arbete har väckt slumrande krafter till liv – och att livet i Firnby aldrig mer kommer bli sig likt ... Passar 9-12 -åringar. Den spännande fortsättningen heter Brännmärkta och kom ut i år.
 
 
 
Spöken : hemska historier av Per Gustavsson
Spöken är en samling spökhistorier från förlaget LL (lättläst). Det är spännande och korta kapitel. Perfekt för den som vill komma igång med sin spänningsläsning. Står på ungdomshyllan.
 
 
 
Monstrumologen av Rick Yancey
 
Will är föräldralös pojke och assistent åt en doktor av ett högst ovanligt slag: en som studerar monster, och jagar dem. Under den tid Will har bott tillsammans med doktorn i 1800-talets New England har han vant sig vid nattliga besök och mystiska expeditioner. 
När en besökare dyker upp med kvarlevorna av en ung flicka - och det monster som ätit henne - förändras hans värld för alltid. Monstret är en anthropophag, en huvudlös varelse som äter genom en mun i bröstkorgen. Och det finns tecken på att antalet anthropophager nu ökar i skrämmande takt. Will Henry och doktorn har inget annat val: De måste konfrontera den fasa som hotar att ta över och förtära världen.
 
Monster, kyrkogårdar och död. Passar från 11-12 år.
 
 
 
Sist men inte minst tänkte jag tipsa om en bok om halloween av Jane Bull. Den innehåller allt från tips till hur du sminkar dig läskigt till hur du faktiskt får en snygg urkärnad pumpa.
 
 
 

Tips på högläsning

Kategori: Allmänt

Komponerar ihop en lista över bra högläsningsböcker för alla åldrar. Finns även i biblioteket (i fönstret med genretips).

* Edward Tulanes fantastiska resa av Kate DiCamillo (2008)

Det var en gång en porslinskanin som blev mycket älskad. Men han hade svårt att älska tillbaka. Denna kanin hade en garderob av fina sidenkläder och fick följa med den lilla flickan som älskade honom nästan överallt. Dock brydde han sig inte så mycket om något annat än sig själv. En olycka på en båtresa gör att kaninen, som heter Edward, hamnar på havets botten. För första gången känner Edward något. Han är rädd. Av en händelse blir han uppfiskad och får bo hos en fiskare och dennes fru ett tag. Där börjar något hända med Edward. Även om frun i huset har döpt honom till Susanne och klätt honom i klänning så känner han något för både frun och fiskaren. Men resan slutar inte där. Av en händelse får Edward resa runt och bo hos alla möjliga sorters människor, bland annat hos en luffare och dennes hund (efter att ha legat på soptippen ett tag) och sedan hos ett dödssjukt barn. På hans resor så lär han sig att älska. Det är en fin utvecklingsroman för unga om hur att viktigt det är att kunna känna kärlek. Passar för barn från fsk-klass till åk 1-4 som kan förstå och uppskatta en ordkonstnär. Fina bilder.

”Hon tittade på honom så som en hök som lättjefullt svävar uppe i luften skulle kunna iaktta en mus nere på marken. Kanske bar kaninpälsen på Edwards öron och svans, och morrhåren på hans nos på något vagt minne av att en gång ha blivit jagad, för han genomförs av en rysning.” (från kapitel tre)

 

 


* Den olydiga ballongen av Gunnel Linde (1966)
Den olydiga ballongen är en klassiker som nu har kommit i nyutgåva. Lotta har haft många ballonger. Men ingen lika olydig som den hon döper till Moppsen. Han vill inte äta upp maten, han vill inte ha något snöre och han vill inte hjälpa till att städa.
Passar för barn från 6 år.

 

 

* Konstiga djur av Lotta Olsson (2011)
Myrsloken får höra av sin vän hasselmusen att han är konstig. Först blir myrsloken ledsen. Men hasselmusen menar egentligen inget illa. Det finns ju konstigare djur! Då känner myrsloken helt plötsligt att den vill vara lite konstig och han bestämmer sig för att anordna en tävling: vilket är världens konstigaste djur? Många djur hör av sig och den ena är konstigare än den andra. Men alla är konstiga på sitt sätt. Finns det egentligen någon vinnare alls? Myrsloken vill väldigt gärna vinna, men det är faktiskt han som kommer på att kanske alla djur borde vinna. Från 6-8 år. Fina och roliga bilder.

 

 

* Stjärnstenen av Jo Salmson (2015) Del ett i serien Drakarnas öde
I samma värld som Tam blivit drakryttare har Nea också en gåva. Neas mamma var en av Demars berömda drakriddare men hon förälskade sig i Belon, stjärntolkaren, och tvingades lämna sin familj och överge sin gröna drake Smaragd. Hon och Belon fick bara några få lyckliga år tillsammans. Nea var inte mer än nyfödd när hennes pappa Belon dödades i kriget mot häxmästaren. Sedan dess har mäster Fenel varit stadens enda stjärntolkare. Nu står Nea inför sitt stora prov - om hon också visar sig ha Gåvan blir hon stjärntolkarens lärling.
Men det hon ser i stenens skuggmönster förändrar hennes liv för alltid. När Nea har sitt prov och ser in i stjärnstenen så ser hon häxmästaren. Men han är ju död? Stjärntrollkarlen kallar hennes gåva för en förbannelse och hon blir utstött i samhället där hon bor. Hur ligger det egentligen till? Är det fel på Nea, eller är det något annat som är i görningen? Från åk 2

 
 
 
 
* Leonora och glasplaneten av Helen Johansson (2015)
Leonora kommer från planeten Junoo. På hennes födelsedag har hon fått ett eget rymdskepp. Även om hon inte får lov att prova det själv så gör hon det vid första tillfälle, och kommer på att hon inte riktigt hittar så bra uppe i luften än. Leonora lyckas tappa bort sig i rymden och hamnar på en glasplanet. Hennes hjälpare Bobo som går på solenergi slocknar och hon måste själv försöka ta sig hem. Men på planeten har även ett par rymdpirater strandat och de tar Leonora tillfånga. Hur ska hon göra nu? Från åk 2
 
 


* Legenden om Sally Jones
av Jakob Wegelius (2008)
Legenden om Sally Jones börjar i Afrika. Där föds en gorillaunge som kommer att ha en del otur i livet.För det första blir ungen fångad av tjuvjägare och såld på en marknad. Mannen som köper henne tänker ge henne som gåva till sin fru. Men i tron om att hon ska få guld och glitter blir frun riktigt upprörd över att få en gorillaunge istället! Hon avslutar sin förlovning och mannen skyller allt på Sally. Hon får sitta utomhus även fast det är vinter och blir väldigt sjuk. En dag kommer en rik änka till butiken. Sally får ett nytt hem och den äldre damen lär henne att göra inbrott. Sally blir expert på att stjäla juveler. Men polisen gillrar en fälla och Sally åker fast. Och det där är bara början av Sallys resa.
Mördarens apa som är en fortsättning på Sallys liv vann Augustpriset 2014. Från åk 2

 


*
Drömbärarna av Kerstin Lundberg Hahn (2014)
Det är något märkligt med Malvas nya granne. Hon pratar med sitt äppelträd och det ger frukt fast säsongen inte är inne. Varför drömmer Malva så konstigt när hon ätit av äpplena? Grannen har nämligen en hemlighet och Malva måste göra en farlig resa till en hemlig ö ute i havet.

En blek spindelliknande hand sträcktes upp över klippkanten och trevade efter något att hålla sig i. Armen var vitblek, smal och lång, som på en varelse som vant sig vid att vistas i mörker.” Från åk 3* Lyckokakan av Kerstin Lundberg Hahn (2013)
Oscar är en normal kille, men han har världens mest pinsamma föräldrar. På klassdiscot förra året fick hans dansgalna mamma till exempel för sig att dansa hip-hop.

”Hon ryckte kepsen från Hugo och satte den på sig själv, bak och fram. Sedan hoppade hon runt som en robot så att brösten skumpade och håret flög åt alla håll.”

Oscar får dock chansen att ändra på sina föräldrars beteende. På en kinarestaurang mottar han en lyckokaka där det står att han får önska sig något. Han vet precis vad han ska önska sig. Men han säger det lite fel. Plötsligt råkar normala Oscar ut för pinsamma saker även han. Notera att bibliotekarien (jag) skrattade högt när hon läste denna bok.
Från åk 3

 

 

* Världens elakaste fröken av Petter Lidbeck (2008)
Karin Karlsson hatar vuxna, så hon bestämmer sig för att bli lärare. Snart kommer hon på att hon hatar barn minst lika mycket. De är lika opålitliga och jobbiga som vuxna, bara lite kortare. Eftersom man inte får slå barn eller säga elaka saker till dem kommer Karin snart på ett sätt som gör livet för hennes elever till en pest.
Det är små saker som:
* att kalla den nya pojken Johan för Johanna och skylla på klasslistan.
* få dem som läser sämst att läsa högt väldigt ofta (för att öva som hon säger).
Men det är inte bara mot de svaga som hon är elak emot, nej hon gillar utmaningar. Hon älskar att göra de självsäkra barnen osäkra och nervösa. Men bara lite i taget för att det ska gå obemärkt förbi.
När det börjar tre nya elever ser hon sin chans med en gång. En av dem kommer vara lätt trycka ner. Men två av dem blir en utmaning. Det hon inte vet är att hon kommer att stöta på problem. Från åk 3


* Drakhornet av Oskar Källner (2011)Del ett i serien Nornornas väv
Erik är en enkel stallpojke. Så varför jagas han av soldater? Och varför är kyrkoherde Kloo så mån om att ge honom husrum? Efter en vild flykt från Stockholm hamnar Erik i Kilsbergen där han får husrum hos kyrkoherden Kloo och hans fru. I byn finns Hanna, som har blivit bortlovad till en flera gånger äldre man av sin försupne far. Hon vill ha friheten att bestämma över sitt eget liv, men hon vet att priset kan bli högt. Erik och Hanna kommer snabbt nära varandra. Men Erik upptäcker snart att det finns varelser i skogen och de är inte alla lika vänligt sinnade som hans nyvunne vän Snuva. Och kan han lita på den mystiska kraften som börjat växa inom honom?
Drakhornet utspelar sig i ett Sverige under tidigt 1800-tal då det fortfarande fanns älvor i mörkret och troll i underjorden. Det är en spännande berättelse som inte håller igen om hur orättvist och obarmhärtigt livet kunde, och fortfarande kan, vara. Från åk 4-6

 
 

* Uppdraget av Camilla Lagerqvist  (2014) del 1 i serien om svarta rosorna
Sommaren 1943 ska Maja fylla tretton år. Hon bor i ett litet samhälle i Värmland. På andra sidan gränsen, i Norge, tas judiska familjer tillfånga och skickas till koncentrationsläger. Tillsammans med sina nya vänner, den norska flickan Hilde och den judiska pojken Ben, ska de ta sig över till den norska sidan för att varna Svarta rosen, en motståndskvinna som nazisterna är ute efter.

Bilen kom rakt emot oss. […] Jag frös till is när jag upptäckte de svarta spindelliknande korsen. Det var en tysk bil! Jag hann inte ens röra mig förrän den hade tvärstannat och tre tyska soldater hoppade ur med sina vapen riktade mot oss.
Från åk 5

 

 

* Förvandlad av Mårten Melin första fristående delen i monsterskolan
När Måns vaknar har han hårtussar på tungan, som för övrigt känns väldigt sträv, och han har jord på fötterna. Hans mamma och pappa säger att han går i sömnen och att han genast måste börja på en internatskola för sådana som honom. Men på skolan märker han efter ett tag att det inte är en skola för sådana som går i sömnen. Vissa elever blir inlåsta om kvällarna, medan andra inte blir det. Måns får efter ett tag reda på att han förvandlas, och att allt har att göra med en förbannelse som hans släkt bär på. Detta har Måns till en början ingen aning om. Som i nästan alla Mårten Melins böcker smälter spänning och kärlek ihop till en mystiskt fin pirrande känsla, samtidigt som vardagsrealism som kompisar och skola är en viktig ingrediens. Här nedan är ett citat från när han träffar en tjej som vill hjälpa honom att förvandlas.

”Tröjan är rätt snygg.”
”’Tack’, sa jag osäkert.”
”Ta av den.”
”Men…”
”Jamen den kommer att gå sönder annars ju!”
Förvirrat tog jag av mig tröjan. (s.56 i samlingsvolymen)
Från åk 5