matteusskolbibliotek.blogg.se

Tips på högläsning

Kategori: Allmänt

Komponerar ihop en lista över bra högläsningsböcker för alla åldrar. Finns även i biblioteket (i fönstret med genretips).

* Edward Tulanes fantastiska resa av Kate DiCamillo (2008)

Det var en gång en porslinskanin som blev mycket älskad. Men han hade svårt att älska tillbaka. Denna kanin hade en garderob av fina sidenkläder och fick följa med den lilla flickan som älskade honom nästan överallt. Dock brydde han sig inte så mycket om något annat än sig själv. En olycka på en båtresa gör att kaninen, som heter Edward, hamnar på havets botten. För första gången känner Edward något. Han är rädd. Av en händelse blir han uppfiskad och får bo hos en fiskare och dennes fru ett tag. Där börjar något hända med Edward. Även om frun i huset har döpt honom till Susanne och klätt honom i klänning så känner han något för både frun och fiskaren. Men resan slutar inte där. Av en händelse får Edward resa runt och bo hos alla möjliga sorters människor, bland annat hos en luffare och dennes hund (efter att ha legat på soptippen ett tag) och sedan hos ett dödssjukt barn. På hans resor så lär han sig att älska. Det är en fin utvecklingsroman för unga om hur att viktigt det är att kunna känna kärlek. Passar för barn från fsk-klass till åk 1-4 som kan förstå och uppskatta en ordkonstnär. Fina bilder.

”Hon tittade på honom så som en hök som lättjefullt svävar uppe i luften skulle kunna iaktta en mus nere på marken. Kanske bar kaninpälsen på Edwards öron och svans, och morrhåren på hans nos på något vagt minne av att en gång ha blivit jagad, för han genomförs av en rysning.” (från kapitel tre)

 

 


* Den olydiga ballongen av Gunnel Linde (1966)
Den olydiga ballongen är en klassiker som nu har kommit i nyutgåva. Lotta har haft många ballonger. Men ingen lika olydig som den hon döper till Moppsen. Han vill inte äta upp maten, han vill inte ha något snöre och han vill inte hjälpa till att städa.
Passar för barn från 6 år.

 

 

* Konstiga djur av Lotta Olsson (2011)
Myrsloken får höra av sin vän hasselmusen att han är konstig. Först blir myrsloken ledsen. Men hasselmusen menar egentligen inget illa. Det finns ju konstigare djur! Då känner myrsloken helt plötsligt att den vill vara lite konstig och han bestämmer sig för att anordna en tävling: vilket är världens konstigaste djur? Många djur hör av sig och den ena är konstigare än den andra. Men alla är konstiga på sitt sätt. Finns det egentligen någon vinnare alls? Myrsloken vill väldigt gärna vinna, men det är faktiskt han som kommer på att kanske alla djur borde vinna. Från 6-8 år. Fina och roliga bilder.

 

 

* Stjärnstenen av Jo Salmson (2015) Del ett i serien Drakarnas öde
I samma värld som Tam blivit drakryttare har Nea också en gåva. Neas mamma var en av Demars berömda drakriddare men hon förälskade sig i Belon, stjärntolkaren, och tvingades lämna sin familj och överge sin gröna drake Smaragd. Hon och Belon fick bara några få lyckliga år tillsammans. Nea var inte mer än nyfödd när hennes pappa Belon dödades i kriget mot häxmästaren. Sedan dess har mäster Fenel varit stadens enda stjärntolkare. Nu står Nea inför sitt stora prov - om hon också visar sig ha Gåvan blir hon stjärntolkarens lärling.
Men det hon ser i stenens skuggmönster förändrar hennes liv för alltid. När Nea har sitt prov och ser in i stjärnstenen så ser hon häxmästaren. Men han är ju död? Stjärntrollkarlen kallar hennes gåva för en förbannelse och hon blir utstött i samhället där hon bor. Hur ligger det egentligen till? Är det fel på Nea, eller är det något annat som är i görningen? Från åk 2

 
 
 
 
* Leonora och glasplaneten av Helen Johansson (2015)
Leonora kommer från planeten Junoo. På hennes födelsedag har hon fått ett eget rymdskepp. Även om hon inte får lov att prova det själv så gör hon det vid första tillfälle, och kommer på att hon inte riktigt hittar så bra uppe i luften än. Leonora lyckas tappa bort sig i rymden och hamnar på en glasplanet. Hennes hjälpare Bobo som går på solenergi slocknar och hon måste själv försöka ta sig hem. Men på planeten har även ett par rymdpirater strandat och de tar Leonora tillfånga. Hur ska hon göra nu? Från åk 2
 
 


* Legenden om Sally Jones
av Jakob Wegelius (2008)
Legenden om Sally Jones börjar i Afrika. Där föds en gorillaunge som kommer att ha en del otur i livet.För det första blir ungen fångad av tjuvjägare och såld på en marknad. Mannen som köper henne tänker ge henne som gåva till sin fru. Men i tron om att hon ska få guld och glitter blir frun riktigt upprörd över att få en gorillaunge istället! Hon avslutar sin förlovning och mannen skyller allt på Sally. Hon får sitta utomhus även fast det är vinter och blir väldigt sjuk. En dag kommer en rik änka till butiken. Sally får ett nytt hem och den äldre damen lär henne att göra inbrott. Sally blir expert på att stjäla juveler. Men polisen gillrar en fälla och Sally åker fast. Och det där är bara början av Sallys resa.
Mördarens apa som är en fortsättning på Sallys liv vann Augustpriset 2014. Från åk 2

 


*
Drömbärarna av Kerstin Lundberg Hahn (2014)
Det är något märkligt med Malvas nya granne. Hon pratar med sitt äppelträd och det ger frukt fast säsongen inte är inne. Varför drömmer Malva så konstigt när hon ätit av äpplena? Grannen har nämligen en hemlighet och Malva måste göra en farlig resa till en hemlig ö ute i havet.

En blek spindelliknande hand sträcktes upp över klippkanten och trevade efter något att hålla sig i. Armen var vitblek, smal och lång, som på en varelse som vant sig vid att vistas i mörker.” Från åk 3* Lyckokakan av Kerstin Lundberg Hahn (2013)
Oscar är en normal kille, men han har världens mest pinsamma föräldrar. På klassdiscot förra året fick hans dansgalna mamma till exempel för sig att dansa hip-hop.

”Hon ryckte kepsen från Hugo och satte den på sig själv, bak och fram. Sedan hoppade hon runt som en robot så att brösten skumpade och håret flög åt alla håll.”

Oscar får dock chansen att ändra på sina föräldrars beteende. På en kinarestaurang mottar han en lyckokaka där det står att han får önska sig något. Han vet precis vad han ska önska sig. Men han säger det lite fel. Plötsligt råkar normala Oscar ut för pinsamma saker även han. Notera att bibliotekarien (jag) skrattade högt när hon läste denna bok.
Från åk 3

 

 

* Världens elakaste fröken av Petter Lidbeck (2008)
Karin Karlsson hatar vuxna, så hon bestämmer sig för att bli lärare. Snart kommer hon på att hon hatar barn minst lika mycket. De är lika opålitliga och jobbiga som vuxna, bara lite kortare. Eftersom man inte får slå barn eller säga elaka saker till dem kommer Karin snart på ett sätt som gör livet för hennes elever till en pest.
Det är små saker som:
* att kalla den nya pojken Johan för Johanna och skylla på klasslistan.
* få dem som läser sämst att läsa högt väldigt ofta (för att öva som hon säger).
Men det är inte bara mot de svaga som hon är elak emot, nej hon gillar utmaningar. Hon älskar att göra de självsäkra barnen osäkra och nervösa. Men bara lite i taget för att det ska gå obemärkt förbi.
När det börjar tre nya elever ser hon sin chans med en gång. En av dem kommer vara lätt trycka ner. Men två av dem blir en utmaning. Det hon inte vet är att hon kommer att stöta på problem. Från åk 3


* Drakhornet av Oskar Källner (2011)Del ett i serien Nornornas väv
Erik är en enkel stallpojke. Så varför jagas han av soldater? Och varför är kyrkoherde Kloo så mån om att ge honom husrum? Efter en vild flykt från Stockholm hamnar Erik i Kilsbergen där han får husrum hos kyrkoherden Kloo och hans fru. I byn finns Hanna, som har blivit bortlovad till en flera gånger äldre man av sin försupne far. Hon vill ha friheten att bestämma över sitt eget liv, men hon vet att priset kan bli högt. Erik och Hanna kommer snabbt nära varandra. Men Erik upptäcker snart att det finns varelser i skogen och de är inte alla lika vänligt sinnade som hans nyvunne vän Snuva. Och kan han lita på den mystiska kraften som börjat växa inom honom?
Drakhornet utspelar sig i ett Sverige under tidigt 1800-tal då det fortfarande fanns älvor i mörkret och troll i underjorden. Det är en spännande berättelse som inte håller igen om hur orättvist och obarmhärtigt livet kunde, och fortfarande kan, vara. Från åk 4-6

 
 

* Uppdraget av Camilla Lagerqvist  (2014) del 1 i serien om svarta rosorna
Sommaren 1943 ska Maja fylla tretton år. Hon bor i ett litet samhälle i Värmland. På andra sidan gränsen, i Norge, tas judiska familjer tillfånga och skickas till koncentrationsläger. Tillsammans med sina nya vänner, den norska flickan Hilde och den judiska pojken Ben, ska de ta sig över till den norska sidan för att varna Svarta rosen, en motståndskvinna som nazisterna är ute efter.

Bilen kom rakt emot oss. […] Jag frös till is när jag upptäckte de svarta spindelliknande korsen. Det var en tysk bil! Jag hann inte ens röra mig förrän den hade tvärstannat och tre tyska soldater hoppade ur med sina vapen riktade mot oss.
Från åk 5

 

 

* Förvandlad av Mårten Melin första fristående delen i monsterskolan
När Måns vaknar har han hårtussar på tungan, som för övrigt känns väldigt sträv, och han har jord på fötterna. Hans mamma och pappa säger att han går i sömnen och att han genast måste börja på en internatskola för sådana som honom. Men på skolan märker han efter ett tag att det inte är en skola för sådana som går i sömnen. Vissa elever blir inlåsta om kvällarna, medan andra inte blir det. Måns får efter ett tag reda på att han förvandlas, och att allt har att göra med en förbannelse som hans släkt bär på. Detta har Måns till en början ingen aning om. Som i nästan alla Mårten Melins böcker smälter spänning och kärlek ihop till en mystiskt fin pirrande känsla, samtidigt som vardagsrealism som kompisar och skola är en viktig ingrediens. Här nedan är ett citat från när han träffar en tjej som vill hjälpa honom att förvandlas.

”Tröjan är rätt snygg.”
”’Tack’, sa jag osäkert.”
”Ta av den.”
”Men…”
”Jamen den kommer att gå sönder annars ju!”
Förvirrat tog jag av mig tröjan. (s.56 i samlingsvolymen)
Från åk 5

 

 
Kommentera inlägget här: