matteusskolbibliotek.blogg.se

Tips på nya böcker

Kategori: Allmänt

Så här efter lovet har jag hunnit att läsa många nya titlar som kommit under våren. Här är några tips, både för äldre, yngre och högläsning.
 
 
Vilmas vilda värld av Abby Hanlon handlar om en underbar sexåring, som dock inte uppskattas lika mycket av hennes äldre syskon. Hon är frågvis, rolig och har riktigt bra fantasi. När hennes syskon tycker att hon är lite för jobbig säger de att det finns en barntjuv vid namn Gloria Gluffs som är ute efter henne (för att bli av med henne). Vilma kommer på en massa finurliga sätt att försöka undvika Gloria, till syskonens förtret verkar det som om de gjort situationen värre.
Några frågor som Vilma ställer sig är till exempel:
 
”Hur kommer hon in i huset? Går hon in genom ytterdörren? Ringer hon på?” frågar jag. ”Kommer hon att smyga in? Måste jag brotta ner henne? Har hon en svart slängkappa? Är den av päls? Riktig päls eller fuskpäls? Har hon ruttna tänder? Borstar hon dem? Har hon läskig näsa? Har hon en katt? Bor hon i en grotta? Har hon knotiga händer?"
 
Detta är en bra högläsningsbok, och passar nog bäst i små grupper, för boken har skojiga bilder som kan vara kul att se. Men även en åk etta eller tvåa som har kommit igång med läsningen skulle uppskatta den. Den är lite lik Dunne-böckerna av Rose Lagercrantz.
 
 
 
Linus och Tim av Ann-Charlotte Ekensten är en lättläst bok med mangainspererade bilder. ill av Carolina Ståhlberg. Linus älskar djur, men får inte ha något eget. Detta är ett vanligt problem och skildras ofta i barnböcker. Men, Linus mamma är veterinär så Linus får träffa djur jätteofta. Den här gången handlar det om en liten kanin som hans mamma ska hjälpa, och Linus vill såklart också hjälpa till.
 
 
 
Bille avgång 9:42 av Sara Kadefors handlar om en tjej vars mamma är sjuk. Billie som hon kallas får flytta in hos en fosterfamilj, medan mamman är på sjukhuset. I den nya familjen är allt annorlunda. Sterilt, vitt, bestämda platser och regler. Inget av detta tilltalar Billie, som brukar få bestämma om sig själv och vad hon får äta eftersom hennes mamma inte kunde komma ut ur lägenheten. Snart får Billie på känn att hon kanske är räddningen för familjen. De har en hemlighet som ingen talar om. Den här boken läste jag på någon timme, så bra var den. Som läsare får vi följa med Billies känslor inför den nya skolan, klasskompisar, hennes hatkärlek till hennes mamma och mycket mer. Riktigt bra bok för 10-åringar och uppåt.
 
 
Vattnet drar av Madeleine Bäck är en kusligt läcker skildring av landsorten, livet i skogarna, småstadens utekvällar, hembränt, lokalblaskan och mord. Handlingen utspelar sig i Gävles omnejd, med hålan Hofors och staden Gävle som två motpoler. Man får följa flera olika personer vars handlingar så småningom sammanflätas i en mordhistoria. Det rör sig om ett vittne, en reporter, en sten, några med magiska krafter och skogens väsen. Här är trailern till boken: https://www.youtube.com/watch?v=qfKmXM0V998
Jag har ännu bara hunnit halvvägs men hittils vill jag bara ha mer. Det är första delen i en trilogi som fungerar för läsvana 14 åringar och uppåt (även vuxna). Tänk svt:s serie jordskott blandat med mord på landet i bruksortsmiljö.
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: