matteusskolbibliotek.blogg.se

Fabergé

Kategori: Allmänt

 
 
Idag har biblioteket äntligen fått in den första delen av Veronica von Schencks Sub rosa-serie. Första äventyret med detektiverna heter: Den siste tsarens hemlighet.
För läsvana 9-åringar och uppåt. Passar utmärkt som spännande högläsning.
 
Många av eleverna som kom när jag märkte och registrerade boken visste inte vem Fabergé var eller vad sub rosa betydde, så jag berättade bland annat om vinterägget, hemliga möten och visade en del bilder på äggen. Det slutade med att boken blev lånad med en gång.
 
"Elm är en lika vacker som gammal stad och ligger mitt emellan en bergstopp och en kristallklar sjö. Staden har stolta anor men gömmer också en hel del mörka hemligheter. Här bor syskonen Milo och Vendela Grip. Milos och Vendelas mamma är stadens borgmästare och farmor Minerva är professor och ansvarig för utställningarna på Historiska museet. Efter många års förhandlingar och hårt arbete har Minerva äntligen fått till stånd en utställning av flera berömda och ovärderliga Fabergéägg. Men just när utställningssuccén är ett faktum sker det otänkbara: Äggen blir stulna. Och inte nog med det, de stjäls från ett slutet rum fullt av vittnen. Hur är det möjligt? Ett inbrott och en kidnappning gör mysteriet än mer spännande och svårlöst. Allt blir ett fall för Sub rosa-detektiverna Milo och Vendela, eftersom det visar sig att de fantastiska Fabergéäggen hänger samman med deras egen familjehistoria" (storytel.se)
 
Läs den! Det är en riktig bladvändare
 
Sub rosa-detektiverna: Den siste tsarens hemlighet - Veronica von Schenck
 
 

När böcker försvinner och inte finns att köpa

Kategori: Allmänt

Många bibliotek är vana och vet att ett visst svinn på böcker är att räkna med. På ett skolbibliotek som inte har medel eller ett magasin att gå till är lagning av böcker en viktig ingrediens. Vissa böcker finns nämligen inte att få tag på mer! En del titlar finns fortfarande på antikvariat, andra inte. Men när just sådana titlar har varit utlånade i över ett år av elever på skolan finns det heller ingen teknik att falla tillbaka på.
 
Folkbibliotekens system gör att ett automatiskt utskick om en påminnelse nästintill garanterar att boken lämnas tillbaka. Lämnas den inte tillbaka i tid får man en till påminelse och sedan en inbetalningsblankett. För tillfället är det inte så det fungerar på mitt bibliotek vilket gör att jag får gå ut med papper till respektive klassföreståndare med namn på de elever som fortfarande har kvar titlar som ska återlämnas. Om läraren kommer ihåg att påminna eleven, och om eleven i sin tur kommer ihåg att leta efter boken och lämna tillbaka den kan jag få tillbaka den.
 
Många av de böcker som är sena brukar vara populära och efterfrågas ofta, andra finns det bara ett exemplar av. Och det är dessa böcker som jag vurmar mest för. Jag vet nämligen att just dessa, som det bara finns ett ex av inte går att köpa mer. Försvinner de eller går sönder är de borta för alltid, om inte förlaget som gav ut dem bestämmer sig för att släppa en nyutgåva.
 
 
 
Det finns såklart elever som är jätteduktiga att lämna tillbaka böcker och påminna varandra.
 

databaser och källkritik

Kategori: Allmänt

Idag har jag lagt ut mer information i Onenote om de databaser som vi har tillgång till inom Stockholm stads och utbildningsförvaltningen. Dessa är Ne.se, mediearkivet retriever och Landguiden. I biblioteket finns även snart Worldbook.
 
I fredags hade jag lektion 2 i källkritik med treorna och det var som vanligt väldigt kul. Denna gång visade jag exempel på vad man ska tänka på när man ser videos, bilder och reklam på internet eller på tv. Finns egentligen "hundapan", och hur kan man ta reda på det?
 
Vem, vad, varför-frågorna upprepades igen, men nu på bilder och inlägg i sociala medier och reklam.
 
Efter lektionen med treorna hade jag besök i en förskoleklass. Alla barnen fick säga ett ord om de ville medan jag skrev upp orden på tavlan. Efter att ha granskat orden så berättade jag en historia eller en saga som involverade orden. Jag har förstått att de tyckte det var riktigt roligt.
 
 
 
 
Några nya skylthyllor!
 
Nedan finns en bild över en vagn med böcker på andra modersmål.