matteusskolbibliotek.blogg.se

Källkritik och läsecirkeln

Kategori: Allmänt

Förbereder en artikel där eleverna måsta använda sig av sina kunskaper i källkritik. Artikeln kommer att handla om återkomsten av mammutar. Mycket av det som står i artikeln stämmer, men jag källhänvisar fel med flit och använder värderande ord, samtidigt som jag inte källhänvisar alls i vissa av mina påståenden. Hoppas att jag kan få använda den med någon klass!

Läsecirkeln med fritidsbarnen från åk 2 gick utmärkt. Vilka bra tankar och idéer de hade. De tyckte det var särskilt spännande när jag i slutet rev av tidningspappret för att visa titel och bokens framsida. Stämde den överens med innehållet - varför, varför inte? 

Cat warriors-serien nu i svensk översättning

Kategori: Allmänt

Serien som tagit barn världen över med storm har nu översatts till svenska! Första delen finns att låna i bibblan! Det handlar om vilda katter, deras klankrig och en liten tamkatt, som verkar stå i centrum för det hela. Jag har bara läst nåt kapitel men för de som älskar katter så är detta läsgodis. Inget som skulle kunna vinna några priser i litteratur kanske, men om dessa böcker blir favoriter även här i Sverige kommer de att locka de som inte läser också. För läsning sprider sig.

Slår in böcker i tidningspapper inför bokcirkel

Kategori: Allmänt

Idag är det första gången jag har bokcirkel med fritids åk 1-2. Det ska bli jättekul. Jag kommer att högläsa och sedan samtalar vi om boken. Vi kommer att prata om innehåll, genre, barnens egna erfarenheter "vad skulle du ha gjort" och paratexter bland annat. För att inte barnen ska gå efter utseendet på boken, som de så ofta gör, så kommer jag att slå in dagens böcker i tidningspapper. jag berättar därefter vad som står på bokens baksida och sedan får de välja vilken av böckerna de tycker låter bäst.