matteusskolbibliotek.blogg.se

En liten filosofibok om livsfrågor

Kategori: Allmänt

Jag läser Eva Sussos och Anna Höglunds bilderbok "Alla frågar sig varför" om livsfrågor och filosofiska tankar. Höglunds bilder är som drömmar. På varje uppslag finns förutom en tanke eller fråga också citat från kända filosofer. En flicka funderar på döden. hennes farmor har precis gått bort. Citatet för detta uppslag är från Kierkegaard:

Livet kan bara förstås
baklänges, men det
måste levas framlänges.

Även om formen är riktad till yngre barn tror jag absolut att även äldre barn och vuxna i samtal kommer att uppskatta den.
 

"Du är som Yoda"

Kategori: Allmänt

Nytt system efter lovet, blev jag lovad. Icke. 
Min admin-dator fungerar, men inte självbetjäningens. Vilket har gjort att jag både måste återlämna alla böcker som kommer in och låna ut på min dator, samtidigt som jag ska tipsa om böcker registrera nya böcker planera lektioner och vara trevlig.
 
Idag har varit en hektisk dag minst sagt. Jag hoppas verkligen att själutlåningen kommer igång snart. Tills dess får en låna hos mig.
 
En lärare som följde med sin åk 5 sa att "Du är som Yoda" när hon såg mig arbeta. Tackar säger jag!
 
Jag lägger ut en bild med lite nya böcker som snart är i hyllan!
 
 

Winbib byts mot Book-it

Kategori: Allmänt

Denna vecka är låne- och återlämningssystemet Winbib nedstängt. Biblioteksdatasystemet som funnits på alla bibliotek runt om i Stockholms grundskolor ska nu bytas ut mot Book-it!! Som bibliotekarie kommer det nya systemet att underlätta min vardag betydligt då alla katalogposter kommer att vara fullständiga. Det har varit svårt att till exempel komma ihåg om en speciell novell finns i någon av novellsamlingarna i hyllan. Ofast har jag gått till hyllan och bläddrat för att kolla... Själv lånen kommer att fungera ungefär likadant så det är mest jag, inte låntagarna, som märker skillnaden.
 
Vad gör jag då när jag inte har några låntagare i bibblan? Idag har jag presenterat lite deckare för åk 2. Lärarna där har haft en liten presentation av Påskekrim (en påsk- tradition i Norge där en läser deckare). Jag har även varit i en åk 3:a och repeterat lite vad källkritik är med lite övningar. Nu sitter jag och märker upp nya böcker.