matteusskolbibliotek.blogg.se

Föräldramöte

Kategori: Allmänt

På arbetslagsmötet idag frågade jag om jag kunde komma på föräldramötet nästa vecka och prata lite om läsning. Mina fina kollegor sa självklart ja till detta. Så nu förbereder jag lite och funderar på om jag ska köra övningar med dem eller endast vara informativ.
 
Här kommer lite boktips!

Novellsamlingen Ryktet går och 9 andra noveller tar bland annat upp hur ett rykte kan eskalera och bli sanning. Passar på högstadiet. Bra när en diskuterar rykten och källkritik.

 
 
Handbok för superhjältar av Elias och Agnes Våhlund är en av de bättre böcker för yngre jag läst på länge! Den handlar om en flicka vars mamma ska jobba utomlands några månader, och under tiden bor flickan hos sin mormor och måste byta skola. Den nya skolan är hemsk. Ett gäng retar henne för hennes utstående öron och jagar henne på vägen hem nästintill varje dag. Tryggheten finns hos mormoderns syster som arbetar som bibliotekarie. En dag när hon är jätte ledsen i biblioteket ser hon en bok som lyser rött i hyllan. Den liksom talar till henne. Boken heter "Handbok för superhjältar" och det ser ut som att det är en riktig handbok, med många bra tips och detaljerade beskrivningar för olika superkrafter. Här börjar äventyret!
Boken liknar Jan Kjärs böcker om häxan Mia. Texten ligger som seriebubblor och färglada bilder täcker varje sida. Den är lättläst utan att vara tråkig. Och den är verkligen girlpower! Passar alla!
 

Charleston och nätikett

Kategori: Allmänt

Planerar en lektion i vett och etikett på nätet (nätikett). Jag ska till åk 3. De brukar ställa många bra frågor och ha roliga funderingar.

Vad är ett villkor/avtal? Varför är de flesta sociala medier från 13 år tror ni? Vad betyder egentligen förtal? Hur vet man vad som är sant? Vad kan hända om man lämnar ut sitt lösenord till någon, eller sitt telefonnummer? Var kan man hitta hjälp? (kränkt.se, friends.se)

På väg till personalrummet stöter jag på två elever som ser ut att dansa och filma sig själva i appen musically. De verkar ha kul och visar mig en dans som är "superinne just nu". Jag säger att det ser ut precis som Charleston. "Jo, men det är det typ fast den kallas inte det".
 

Vill med detta inlägg också tipsa om boken Nätmobbning - handbok för skolan av Ann Frisén och Sofia Berne utgiven av Natur och Kultur.
 
 
 
 

Ny termin och nya tag!

Kategori: Allmänt

På första dagen efter semestern möts jag av typ kaos i bibblan. Ett företag har bonat golvet och flyttat runt hyllor och böcker för att komma åt bättre. Jag börjar med att städa och märker att det behöver dammas också. Inne på kontoret väntar två stora lådor med nya böcker. En av lådorna innehåller böcker som är skadade. Jag skriver ett mejl till min leverantör om ersättning. Sedan  registreras, stämplas, katalogiseras och märks de fräscha böckerna med genremärken. Jag hinner inte fråga om klasslistor så det ska jag göra på onsdag, om det blir tid över efter upptakt.