matteusskolbibliotek.blogg.se

nya sektion och tips på julklpappar

Kategori: Allmänt

Med hjälp av min prao har jag brutit ut all fantasy från 9 år och uppåt. de huserar nu på en egen avdelning märkt "fantasy"

För den yngre så bara måste en införskaffa En handbok för superhjältar av Elias och Agnes Våhlund. Har den första boken redan lästs så kan man köpa in Röda masken som är del 2. Kort synopsi: ung tjej måste bo hos sin mormor medan hennes mamma är utomlands och jobbar. Hon börjar på ny skola där hon blir retad för hennes utstående öron. Hon hittar en självlysande röd bok när hon gråter på biblioteket och det är en handbok för hur du blir superhjälte. Så bra! Lättläst och fina bilder.

 


För de som gillar krigarprinsessan Amalthea, typ svensk manga av bästa Natalia Batista, och historia är  Nosebleed studio reser i den svenska historien ett superbra tips! Häxprocesserna, utvandringen och andra världskriget tas upp ur ett barn/flickperspektiv.
 
För de äldre som läst om Percy Jackson finns nu Riordans nya serie där Apollo fråntagits sina krafter och hamnar i en soptunna i New York. Han har fiender och måste hitta ett ställe där han kan ta skydd. Vilken tur att självaste Percy Jackson finns till hjälp. Oraklets gåta av Rick Riordan.

 
 
 
För dem som inte gillar fantasy är Vi är en av Sarah Crossan ett måste. Med korta dagboksinlägg-liknande kapitel får vi följa en familj där de äldsta systrarna har suttit ihop sedan födseln (siamesiska tvillingar). Nu har inte kommunen råd att ge dem privat undervisning i hemmet längre så de ska börja i en kommunal skola. Båda ser fram emot det, men föräldrarna oroar sig såklart. Detta är en lysande skildring av livet på en skola och i ett hem där bland annat  arbetslöshet, pubertet, läxor, ätstörningar, den första kärleken, död och livsavgörande val ingår. Den är förhållandevis lättläst, men har ganska tunga ämnen. Jag rekommenderar den från 12 år och uppåt.
 
 
Kommentera inlägget här: