matteusskolbibliotek.blogg.se

Viktig bok!

Kategori: Allmänt, könsroller, normer, vara "annorlunda"

Läser Ta det som en man av Hampus Nessvold. Har ännu endast läst 25 sidor men det bådar gott. En bok om könsroller och att våga hitta sig själv, att våga frångå det som anses "typiskt manligt", våga känna, sluta hävda sig, våga vara omtänksam och våga prata känslor.

"Sen blev jag arg: på hur fördomsfull jag varit. Att min första tanke hade varit att jag måste vara gay bara för att jag inte är någon stereotyp man. Och att min spontana känsla inför att eventuellt vara homosexuell hade varit sorg - bara för att det i högstadiet hade varit det värsta tänkbara man kunde vara. Ganska direkt efter att jag blivit medveten om mitt högstadie-tänk kunde jag släppa det och bli en modern människa igen." (s. 25)

Hjälp i biblioteket

Kategori: Allmänt

Ibland har en så många nya oregistrerade böcker att man inte vet i vilken ände en ska börja. Tur då att man får lite hjälp ibland. Vi pratade bästa utklädnad till Halloween och massa annat kul samtidigt. Båda lånade hem minst en nyregistread bok också. Kul med så fina elever :)

Äntligen! propagandaverkstad och Mysteriet på Örnklippan

Kategori: Allmänt

Nytt projekt på gång!

Källkritik och propagandaverkstad med åk 6!

Har introducerat åk 6 i Googles algoritmer, sökkritik, rankning och filterbubblor bl a. På måndag ska jag gå igenom vinklade budskap, reklam, bilder och propaganda. I slutet av lektionen presenterar jag hur de kan bygga upp sina filmer som de ska göra under workshopen som kommer.
 
 
Till alla Kristina Ohlsson fans: Nu har Mysteriet på Örnklippan kommit!
 

Mysteriet på Örnklippan
handlar liksom Mysteriet på Hester Hill om två barn som åker iväg till en släkting på landet där mystiska saker händer. I detta fall är släktingen en mormor som målar tavlor. Dock är inte denna mormor riktigt beredd när barnen kommer och knackar på.

Charles och Bonnis pappa och mamma har blivit tillsammans. Inget fel med det, men föräldrarna har bestämt att hela familjen ska flytta till London! I ren protest flyr Charles och Bonnie till Bonnies mormor Vivian som mamman är osams med, och som Bonnie inte träffat sedan hon var typ sex år gammal. På Örnklippan där Vivian bor har det försvunnit ett barn, det talas om att en legendarisk huvudlös hämnare och två av dess hantlangare är i farten. Gården som mormodern köpt har tillhört familjen Roos, som sägs vara förbannad av just hämnaren.
Det finns en gravplats intill huset där en gravsten inte har något namn och en fyr som är låst men som ändå lyser ibland... 
Historien är inte lika bra som Mysteriet på Hester Hill. Men den är spännande och lättläst, har bra genustänk utan att vara för tydlig med det. 
Som äldre och mer van läsare kan jag bli lite trött på att Ohlsson gör det lite väl svart och vitt ibland (den är god, den är ond. punkt). Jag förstår redan tidigt hur det egentligen ligger till. Eleverna kommer dock att låna den ändå och njuta av den och det är ju det som är viktigast.
Just lustläsning har visat sig öka prestationen i andra ämnen som t ex matematik. Lustläsning når djupare in i de grå cellerna än påtvingad läsning enligt en undersökning gjord av universitet i London. Den går att läsa här:

http://www.cls.ioe.ac.uk/library-media/documents/CLS%20WP%202013%20(10)%20Social%20inequalities%20in%20cognitive%20scores%20at%20age%2016%20The%20role%20of%20reading%20-%20Alice%20Sullivan%20and%20Matt%20Brown%20Sept%202013.pdf )