matteusskolbibliotek.blogg.se

Dagbok för alla mina fans

Kategori: Allmänt


 
Som många låntagare och arbetande bibliotekarier nog känner till finns det vissa böcker som nästan aldrig är inne. Hur många exemplar man än har av dem! Några av dessa är böckerna om Greg, den lata, dataspelande olycksfågeln. Serien är utan tvivel populär. Dock är också böckerna utan tvivel av sämsta bokbindningskonst! De kan gå sönder efter endast fem utlån, även i biblioteksband (som enligt leverantören ska vara mer hållbart ). Vad är då så speciellt med dem?

De är relativt lättlästa, rikt illustrerade, nästan så att de är på gränsen till att se ut som seriealbum, och de är lustfyllt skrivna av en egocentrerad mellanstadiekille med storhetsvansinne (hur kan man inte gilla?).
Men! De är ganska snarlika i handlingen. För att råda bot på detta, och på den väntan som stundom väntar en framtida läsare som vill hitta ett exemplar i hyllan, har jag några tips:

Böckerna finns först och främst ofta på engelska. Prova läs dem på originalspråk om det inte finns något exemplar på svenska inne!
För det andra, och det är förstås också föga förvånande, finns nu fler böcker i genren som liknar Kinney's. Jag har redan provat att sätta dessa i handen på intet ont anande elever! Liz Pichons böcker om Tom Gates är ett exempel. Och eleverna gillar. Yeay! De är faktiskt så pass populära att de inte heller är inne på hyllan så ofta.
För det tredje kan man prova på Nikki's dagbok, en snarlik skildring ur en flickas perspektiv.
För det femte finns även Utsikt från livets planet. En loggbok (not. INTE dagbok- det är töntigt) om Lennart Lordis vardag. Denna är illustrerad, men mer sparsamt.
För det sjätte: om man nu måste låna någonting snarlikt så kan man faktiskt läsa Klassresan, Tolv dagar i mitt liv, Berts dagbok, eller Habib-böckerna.
För det sjunde: prova något nytt!

Förresten kommer den nyaste dagbok för alla mina fans att finnas i det nya biblioteket i höst. Välkommen!

KOMMENTARER:

  • Mona säger:
    2015-06-02 | 16:54:33

    Tack för tipset! Och så kul att kunna följa bibliotekets blogg.

    Svar: Tack Mona!
    matteusskolbibliotek.blogg.se

Kommentera inlägget här: