matteusskolbibliotek.blogg.se

Julboks-kalender och spännande svensk ungdomsbok

Kategori: Allmänt

 
God jul, Lilla Lök skriven av Frida Nilsson är något så fantastiskt som en julkalender i bokformat. Den 1:a december börjar man att läsa första kapitlet etc. Liksom Frida Nilssons bilderböcker om Lilla Lök så finns Maria Nilsson Thores illustrationer med och förhöjer upplevelsen ytterligare.

Lilla Lök, som egentligen heter Stig vill ha en cykel i julklapp. Men hans ensamstående mamma säger att det är en för dyr julklapp, han får hitta på något annat istället. Förutom att ha en cykel vill Stig hemsk gärna ha en pappa. Han har en, någonstans i Stockholm, men riktigt vart är inte mamma säker på. Hon minns att det var längs en lång gata, och att han hette Joppe.
I skolan är det lite jobbigt att inte ha en pappa. Stig råkar i slagsmål med kamrater som retas. Samtidigt får han kontakt med Karl, den så kallade bydåren, som barnen säger kan hypnotisera höns! Stig ska försöka få honom att hypnotisera sin mamma till att köpa en cykel. Men istället får dessa två ganska bra kontakt. Det blir dock problem när Karl kommer till Luciauppvisningen. Barnen i klassen tror att den beryktade så kallade bydåren är hans pappa, och det leder till att Stig blir sur på Karl.

En fin och mysig bok att högläsa, även om den berör ämnen som kan vara svåra. I juletider kanske det är just sådana ämnen som är viktiga.  Alla har inte råd att få vad de önskar sig och alla har inte en mamma och en pappa.. Men man kan ha en bra jul ändå.
 
 
 
 
Athena av Marta Söderberg är en svensk dystopi om en hemlig agentorganisation. Två ungdomar blir plockade från gatan. Båda hålls fångna och tvingas in i ett träningsprogram som är hårt både fysiskt och psykiskt. De tränas i bland annat språk, geografi, lydnad och fysik - allt för att bli perfekta infiltratörer. Boken är inte en ny Hunger games, utan banar väg för en uppdaterad dystopi-era.

Bra julklapp till de som älskar dystopier, men som är ute efter något nytt!
 
Kommentera inlägget här: