matteusskolbibliotek.blogg.se

Fabergé

Kategori: Allmänt

 
 
Idag har biblioteket äntligen fått in den första delen av Veronica von Schencks Sub rosa-serie. Första äventyret med detektiverna heter: Den siste tsarens hemlighet.
För läsvana 9-åringar och uppåt. Passar utmärkt som spännande högläsning.
 
Många av eleverna som kom när jag märkte och registrerade boken visste inte vem Fabergé var eller vad sub rosa betydde, så jag berättade bland annat om vinterägget, hemliga möten och visade en del bilder på äggen. Det slutade med att boken blev lånad med en gång.
 
"Elm är en lika vacker som gammal stad och ligger mitt emellan en bergstopp och en kristallklar sjö. Staden har stolta anor men gömmer också en hel del mörka hemligheter. Här bor syskonen Milo och Vendela Grip. Milos och Vendelas mamma är stadens borgmästare och farmor Minerva är professor och ansvarig för utställningarna på Historiska museet. Efter många års förhandlingar och hårt arbete har Minerva äntligen fått till stånd en utställning av flera berömda och ovärderliga Fabergéägg. Men just när utställningssuccén är ett faktum sker det otänkbara: Äggen blir stulna. Och inte nog med det, de stjäls från ett slutet rum fullt av vittnen. Hur är det möjligt? Ett inbrott och en kidnappning gör mysteriet än mer spännande och svårlöst. Allt blir ett fall för Sub rosa-detektiverna Milo och Vendela, eftersom det visar sig att de fantastiska Fabergéäggen hänger samman med deras egen familjehistoria" (storytel.se)
 
Läs den! Det är en riktig bladvändare
 
Sub rosa-detektiverna: Den siste tsarens hemlighet - Veronica von Schenck