matteusskolbibliotek.blogg.se

Tips på böcker från sportlovsläsningen

Kategori: Allmänt

Hugo och kepskampen av Christina Lindström började lite segt, men tog sig mot slutet. Hugo är inte med i något coolt gäng och bjuder mycket på sig själv. Något som inte passar sig är ju till exempel att heja på klasskamraternas föräldrar (man ska ignorera alla vuxna), lyssna på vuxna och prata med den mobbade killen med glittrig scarf. Mycket av detta har Hugo inte förstått förrän han blir elevrådordförande, får igenom ett icke-kepsförbud och börjar hänga med de "coola"(som för övrigt mobbar och skiter i allt). Plötsligt ser andra i klassen honom som en hjälte. Men det är jobbigt att försöka passa in och deras beteende mot en särskilt utsatt kille, som för övrigt Hugo brukar spela Minecraft med ibland gör att Hugo mår dåligt. En läsvärd bok om att vara annorlunda och försöka passa in, stå upp mot andra och för det som är rätt. Bra för högläsning och diskussioner i klassen. Från åk 4.


Om jag får stanna av Kajsa Gordan är verkligen en högaktuell bok, för att låta lite klyschig. I boken får man som läsare följa Ilonas respektive Stellas tankar om skolan, om situationen som Ilona och hennes familj befinner sig i, husdjur, kärlek, skolvägran och kompisar. Den har allt. Passar både för den som vill läsa en bra historia och för klassen som ska diskutera flyktingar. För åk 4-6.
 
Mystiska myter : Faraos förbannelse av Anna Hansson. Anna Hansson har tidigare skrivit bland annat den populära "Svarta madam kom fram" (en läskig lättläst bok för slukaråldern). Faraos förbannelse är perfekt som hjälp när en vill prata källkritik i klassen. Vad är skillnaden på fakta och myt? Hur vet man vad som är sant? I boken får vi reda på hur faraoner begravdes förr i tiden och att det sades att en förbannelse lades på dem som störde faraon och graven. Lättläst från åk 2 och uppåt.
 
 
 
Kommentera inlägget här: