matteusskolbibliotek.blogg.se

Bokbytardagen

Kategori: Allmänt

Idag har många elever kommit och bytt böcker med varandra. Det är dock lite klurigt att hitta något som man vill ha med hem, eftersom många elever kom vid olika tider för att lämna och ta med. Nästa gång ska jag nog använda mig av olika klockslag eller dagar för inlämning och hämtning. Bokbytardagen fortsätter även på måndag, eftersom det var en del som hade glömt sina böcker hemma :)

Bokbytardag i biblioteket och världsbokdagen

Kategori: Allmänt

I och med världsbokdagen i helgen kommer skolbibliotelket att ha en bokbytardag på fredagen 22 april. Ta med en bok du känner att du kan byta till en ny. Alla elever är välkomna, även lärare såklart!
 
 
 
 
 

Dikter och sagotävlingen

Kategori: Allmänt

Dikter är utmärkta för att träna upp förståelsen för inferenser och själva språket. Det finns roliga, undrande, förklarande och sorgliga dikter etc etc. Idag finns även en uppsjö av olika genrer inom diktens konstområde. Från klassiska poeter som ger ut antologier till "poetryslammare", sångare och estradpoeter.
I en dikt betyder orden och dess struktur allt. Det finns inte tid att förklara sammanhang och personligheter eller situationer på samma sätt som i en roman, eftersom diktens form inte riktigt tillåter att man svävar ut. Därför är just valet av ord, skiljetecken, rytm, och bildspråk viktigt. Att få elever att förstå detta är att ge dem en nyckel in i språkets värld.

Bra böcker om ord och text är till exempel Petters bok "16 rader".
( Från åk 6)
 
 
Sagotävlingen för åk 1-4 är avgjord. Temat i år var nyfikenhet. Ettan och tvåan ropades upp i högtalarna och båda två kom springande ner till biblioteket för att hämta sina priser.