matteusskolbibliotek.blogg.se

Läskiga tips

Kategori: Allmänt

Nu när allhelgona och halloween närmar sig, kan man istället för att köpa en massa pumpor, som är omöjliga att få snygga och läskiga, istället låna en läskig bok. Jag tänkte ge några tips på vad man kan låna. Några passar bra för högläsning och några kan man läsa själv, om man vågar...
 
För den yngre finns en småmys-läskig bok som heter Spökhunden, av Katarina Genar. Den ingår i en lättläst serie som heter Mystiska skolan. På skolan finns förutom en spökande gammal rektor en massa annat mystiskt. En dag får Greta och hennes vänner veta att det finns en spökhund på skolan. Det är därför de hört krafsande ljud.
 Ännu en lättläst bok i samma genre är Hjälp! ett spökhus!
Jo Salmsons Hjälp! - böcker är bra för den som gillar skola, kompisar och spännande böcker. Den här gången ska klassen åka på utlfykt till ett spökhus! Men finns spöken på riktigt? Vad är det som låter så läskigt? Och varför är det så kallt helt plötsligt?
 
 
 
Här kommer en lite läskigare bok i serien Lätt och läskigt. Boken heter kort och gott Varuhuset, och är skriven av Petrus Dahlin.
Ester är på varuhuset och har sett en jättefin klänning som hon bara MÅSTE prova. Inne i provhytten hör hon snart att varuhuset stänger. Men Ester får inte av sig kläningen! Det slutar med att Ester blir inlåst på varuhuset. Till en början tycker hon att det är lite läskigt, men snart hittar hon leksaksbutiken. Hon har det ganska bra tills någon rör vid hennes axel. Ester tror att det är vakten som ska hämta henne, men det är en skyltdocka. Det kommer fler och fler och de håller fast henne. Nästa dag syns en ny skyltdocka i fönstret, som ser precis ut som Ester...
 
 
 
Den stora spökboken är en fantastiskt rikt illustrerad bok om häxor, vampyrer och en massa annat rysligt. Passar bäst för högläsning från 6 år.
 
 
 
 
Den öde graven och andra spökhistorier av Dan Höjer

 
 
- Hej, hördes plötsligt en röst bredvid henne.
Anna ryckte till. Flickan som var i hennes ålder hade en vit sommarklänning på sig. Anna tyckte att det såg lite kyligt ut eftersom det var mitt i september och ganska kallt så här på kvällen. Flickan såg dessutom ganska blek ut. Nästan som om hon var sjuk.
-Hej, sa Anna. Vem är du?
-Jag heter Anna, sa flickan.
 
Jag vill inte avslöja för mycket, men den döda flickan Anna (i vit sommarklänning) vill gärna ha någon att leka med. Hon vill att de går hem till henne (se bilden nedan av Jonna Björnstjerna). Från 8 år.
 
 
 
Lena Arro är en författare värdig att ta upp i läskiga sammanhang. Hon skriver ofta kusliga spökhistorier, som Döden i pizzan och andra skräckhistorier. Men nu tänkte jag tipsa om en av hennes fölejtång-böcker. De går alla att läsa fristående. Den inmurade munken passar för orädda 8-10 -åringar. När Mirjas och Maries skola svämmar över måste de gå i Klosterskolan ett tag. Skolan är byggd ovanpå ett gammalt kloster och det sägs att en munk blev inmurad i väggen och att döda munkar spökar i matsalen. Det var ett bra tag sedan detta hände, men när Marie och Mirja kommer till skolan verkar det som om det börjar spöka igen...
 
 
 
 
Rysare om natten : Tio berättelser  är en samling skräckisar av kända författare som Petter Lidbeck, magnus Nordin, Dan Höjer, Maria Gripe och Katarina Ros bl.a.

Passar utmärkt till högläsning. Varje kapitel är en historia. För orädda 8-åringar och uppåt.
 
 
 

Spökhistorier från det svarta skeppet av Chris Priestley

Det gamla värdshuset som ligger högt uppe på en klippa är nästintill övergivet av byns mäniskor.

Ethan och Cathy bor där med sina föräldrar. Men en natt då det stormar och regnar knackar det plötsligt på, när de är ensamma hemma. Det är en frusen och blöt sjöman som stiger in. Cathy och Ethan sitter och läser spökhistorier framför brasan. Sjömannen säger att han också kan några riktiga rysare, och det kan han.

Passar för 9-12 -åringar.

 
 
Det skvallrande hjärtat och andra skräcknoveller av E. A. Poe
 
I denna samling finns många av de bästa skräckhistorierna av Poe, bland annat Den svarta katten.
 
 
 
 
 
Inmurade av Lena Ollmark är den första delen i serie om firnbarnen.
Firnby är ett mindre samhälle, där det inte händer mycket. Men detta blir det snart ändring på. Allt börjar med att några byggnadsarbetare börjar renovera den gamla skolan. Bakom en tegelvägg i källaren upptäcker de ett bortglömt lönnrum. Det är inrett som ett gammalt klassrum och på bänkarna ligger skolböckerna fortfarande uppslagna, som om en skolklass bara rest sig upp och gått därifrån i all hast. Men varför är rummet igenmurat? Byggnadsarbetarna blir obehagliga till mods och bestämmer sig för att inte berätta för någon vad de hittat. Hastigt river de ut möblerna och påbörjar renoveringen. Vad de inte anar är att deras arbete har väckt slumrande krafter till liv – och att livet i Firnby aldrig mer kommer bli sig likt ... Passar 9-12 -åringar. Den spännande fortsättningen heter Brännmärkta och kom ut i år.
 
 
 
Spöken : hemska historier av Per Gustavsson
Spöken är en samling spökhistorier från förlaget LL (lättläst). Det är spännande och korta kapitel. Perfekt för den som vill komma igång med sin spänningsläsning. Står på ungdomshyllan.
 
 
 
Monstrumologen av Rick Yancey
 
Will är föräldralös pojke och assistent åt en doktor av ett högst ovanligt slag: en som studerar monster, och jagar dem. Under den tid Will har bott tillsammans med doktorn i 1800-talets New England har han vant sig vid nattliga besök och mystiska expeditioner. 
När en besökare dyker upp med kvarlevorna av en ung flicka - och det monster som ätit henne - förändras hans värld för alltid. Monstret är en anthropophag, en huvudlös varelse som äter genom en mun i bröstkorgen. Och det finns tecken på att antalet anthropophager nu ökar i skrämmande takt. Will Henry och doktorn har inget annat val: De måste konfrontera den fasa som hotar att ta över och förtära världen.
 
Monster, kyrkogårdar och död. Passar från 11-12 år.
 
 
 
Sist men inte minst tänkte jag tipsa om en bok om halloween av Jane Bull. Den innehåller allt från tips till hur du sminkar dig läskigt till hur du faktiskt får en snygg urkärnad pumpa.
 
 
 
Kommentera inlägget här: